Monday, September 8, 2014

Η ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΟ

Η ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΟΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ LUCA MONTERSINO

Για το πως παρασκευάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με τον παραδοσιακό τρόπο, έχουμε δεί εδώ. Οι τεχνολογίες όμως εξελίσσονται και ο μεγάλος δάσκαλος Luca Montersino έρχεται να μας δείξει πως να φτιάξουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, εύκολα και γρήγορα στον μικροκυματικό φούρνο.
Εδώ και καιρό δίαβαζα στα blog των ιταλίδων φίλων μου, πόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνουν την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό, αλλα δέν έδινα ιδιαίτερη σημασία, γιατί ομολογώ οτι τον μικροκυματικό δεν τον έχω σε μεγάλη υπόληψη. Αρχισα να τον εκτιμώ περισσότερο, απο τότε που άρχισα να τον χρησιμοποιώ για το στρώσιμο της σοκολάτας. Ετσι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω και την κρέμα ζαχαροπλαστικής σ' αυτόν. Ενθουσιάστηκα! Είναι μια πολύ γρήγορη μέθοδος, καθώς συνολικά δεν διαρκεί πάνω απο 10 λεπτά και έχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, χρησμοποιείς ένα μόνο σκεύος και οχι 2-3 κατσαρόλια. Την έχω πλέον καθιερώσει και σας καλώ να την δοκιμάσετε και εσείς!
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία, στο σχετικό βίντεο εδώ.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσω μερικά πράγματα που λέει ο Montersino στο συγκεκριμένο βίντεο, διευκολύνοντας και όσους δεν γνωρίζουν ιταλικά.
- μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα μέχρι 30% κρέμα γάλακτος σε αναλογία με το γάλα, πάντα με περιεκτικότητα 35% σε λιπαρά. Τα επιπλέον λιπαρά δίνουν ωραία υφή αλλά και πιο πλούσια γεύση στην κρέμα
- μια κρέμα που περιέχει τόσα πολλά αυγά, μερικοί φοβούνται ότι μπορεί και να έχει τελικά άχημη μυρωδιά αυγού. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ, είναι να μαγειρευτούν τα αυγά σωστά. Αν τα αφήσετε να βράσουν, τότε και η κρέμα θα πάρει την οχι και τόσο ελκυστική μυρωδιά του βρασμένου αυγού
- η ζάχαρη δρά ως αντισυσσωρευτικός παράγοντας. Ετσι, όσο αυξάνουμε την ποσότητα σε αυγά, πρέπει αντίστοιχα να αυξηθεί και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη
- το άμυλο χρησιμοποιείται για να δέσει η κρέμα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι στη κρέμα ζαχαροπλαστικής, γιατί το αλεύρι πήζει την κρέμα στους 94-97°C, θερμοκρασία πολύ υψηλή για τους κρόκους των αυγών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή μαϊζένα), άμυλο ρυζιού (ρυζάλευρο) ή άμυλο πατάτας (δυσεύρετο στην Ελλάδα). Το άμυλο ρυζιού προσδίδει την κρεμώδη υφή, ενώ το άμυλο καλαμποκιού βοηθάει την κρέμα να δέσει. Ο Montersino χρησιμοποιεί ένα μίγμα των δύο, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές τους ιδιότητες. Το άμυλο πατάτας προτιμάται για τις κρέμες που θα ψηθούν στον φούρνο.

Δόση : περίπου 1 Kg κρέμας
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400 gr γάλα πλήρες φρέσκο,
                100 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                150 gr κρόκους αυγών (8 μέτρια αυγά),
                150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                18 gr άμυλο καλαμποκιού,
                18 gr άμυλο ρυζιού (ρυζάλευρο),
                1 gr λουβί βανίλιας,
                λίγο ξύσμα φλούδας λεμονιού.
Προετοιμασία :
Χρειάζεστε ενα σκεύος κατάλληλο για μικροκυματικό φούρνο, προσωπικά αντιπαθώ τα πλαστικά και έτσι χρησιμοποιώ πάντα γυάλινο.
Βάλτε μέσα τους κρόκους των αυγών. Προσθέστε την ζάχαρη και αναμείξτε με τον αυγογδάρτη. Δεν είναι ανάγκη να χτυπήσετε πολύ το μίγμα, απλά να αναμειχθούν τα δύο υλικά.
Προσθέστε τα δύο είδη άμυλο, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, όπως είναι κρύα απο το ψυγείο, και τέλος τα αρωματικά (σποράκια βανίλιας και ξύσμα λεμονιού). Με τον αυγογδάρτη αναμείξτε καλά τα υλικά.
Βάλτε το σκεύος στον μικροκυματικό, στο μάξιμουμ της εντασής του, για 2 λεπτά την πρώτη φορά. Ο μικροκυματικός ποτέ δεν ζεσταίνει ομοιόμορφα ενα μίγμα, έτσι θα πρέπει να βγάλουμε το σκεύος έξω και αναμείξουμε το μίγμα με τον αυγογδάρτη, ώστε να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάλτε το σκεύος στον μικροκυματικό, για λίγα δευτερόλεπτα πλέον (λιγότερο απο ένα λεπτό) και επαναλάβετε την διαδικασία 4 ή 5 φορές συνολικά, μέχρι η κρέμα να δέσει.
Οταν είναι πλέον έτοιμη, σκεπάστε την αμέσως με διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα, η οποία πρέπει να έρθει σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας, έτσι ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό κρούστας. Βάλτε αμέσως το σκεύος στο ψυγείο. Η κρέμα πρέπει να κρυώσει γρήγορα, γιατί έτσι θα εμποδίστει η ανάπτυξη βακτηριδίων, πράγμα που θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, έως και 4 μέρες. Αν δεν ψυχθεί σωστά, κινδυνεύει να αλλοιωθεί σύντομα.


No comments:

Post a Comment