Saturday, September 20, 2014

Συνταγή για τυροπιτάκια κουρού


Συνταγή για τυροπιτάκια κουρού

Ζύμη

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( θεωρητικά 1 φλιτζάνι είναι 125 γραμμάρια)
100 γραμμάρια βούτυρο
Μισή κουταλιά μαγιά ξηρή
1 αυγό
1 κουταλιά αλάτι
Μισό φλιτζάνι  γιαούρτι(κανονικά όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη)
Σουσάμι

Γέμισμα
200 γραμμάρια φέτα
1 αυγό
Λίγο δυόσμο
Επάλειψη
1 αυγό ,  μια κουταλιά της σούπας νερό (5 γραμμάρια )

Παρασκευή γεμίσματος
Ανακατεύουμε τη φέτα με το αυγό και τα κάνουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Kατόπιν προσθέτουμε τον δυόσμο, αφού τον κόψουμε σε μικρά κομματάκια .

Παρασκευή επάλειψης
Στο αυγό προσθέτουμε μόνο μια κουταλιά σούπας (περίπου 5 gr) νερό και το κτυπάμε.

Παρασκευή ζύμης
Σε ανάλογο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι  και ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα  όσο το δυνατόν ομοιογενές . Κατόπιν προσθέτουμε το αυγό, τη μαγιά και το γιαούρτι και ζυμώνουμε,  ώστε να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι μαλακό, αλλά όχι κολλώδες. Αν τυχόν είναι ξερό, προσθέτουμε και λίγο γιαούρτι ακόμα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ωριμάσει περίπου πέντε λεπτά . Μετά κόβουμε κομματάκια 30 γραμμαρίων και, αφού τα πιέσουμε να γίνουν σαν μικρά πιτάκια με διάμετρο   περίπου 5 εκατοστά, τα γεμίζουμε ένα - ένα  με τη γέμιση, διπλώνουμε τη ζύμη να πάρει σχήμα ημικυκλίου , πιέζουμε  γύρω -  γύρω να κλείσει και μετά διπλώνουμε την άκρη του. Με τα παραπάνω υλικά πρέπει να ετοιμάσουμε περίπου 25 τυροπιττάκια. Αφού  τα τοποθετήσουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, τα επαλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε επάνω το σουσάμι . Τα ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν ελαφρό κίτρινο προς χρυσό χρώμα.

No comments:

Post a Comment