Monday, May 25, 2015

Κέικ σοκολάτας με γλάσσο


300 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια και έξτρα για άλειμμα
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και έξτρα για άλειμμα
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα , κομμένη
240 γρ. ζάχαρη
5 αυγά μετρια
½  κουταλάκι αλάτι




Ανάβουμε  το φούρνο στους 170 βαθμούς.


Αλείβουμε με βούτυρο και μετά με αλεύρι ένα   στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.


 Σε ένα μπεν μαρί -υδατόλουτρο Ελληνικά - βάζουμε το βούτυρο  -300 γρ.-  την ζάχαρη-240 γρ. - τη σοκολάτα  -300 γρ-  μεχρι να λιώσουν και να γίνουν ενα ομογενές μίγμα .

 Παίρνουμε το μίγμα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού μεταφέρουμε το μίγμα στο μίξερ και αρχίσουμε το ανακάτεμα προσθέτουμε ένα ενα τα αυγά , αργά ώστε να εχει αναμιχθεί το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε αργά το αλέυρι  -50 γρ.- και το αλάτι -½  κουταλάκι -.

Όταν το μίγμα γίνει λείο σταματάμε το μίξερ και απλώνουμε το μίγμα στο ταψί. Το ψήνουμε περίπου μία ώρα, προσέχουμε να εχει ψηθεί καλά (τέστ με την οδοντογλυφίδα)


Βγάζουμε το κέικ απο το ταψί αφου έχει κρυώσει τελείως.





Για το γλάσσο θέλουμε 


250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
70 γρ. βούτυρο ανάλατο,  κομμένο ψιλό
½ κ.γ. αλάτι χοντρό
60 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κούπα κόκκινο κρασί η μαυροδάφνη




Σε ένα μπεν μαρί -υδατόλουτρο Ελληνικά - βάζουμε το βούτυρο  -70 γρ.-το αλάτι  -½ κ.γ- στη σοκολάτα  -250 γρ-  μεχρι να λιώσουν και να γίνουν ενα ομογενές μίγμα , προσθέτουμε τη ζάχαρη- 60 γρ-   και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να γίνει ενα μίγμα. Εν τω μεταξύ εχουμε ζεστάνει ελαφρώς το κρασί και το προσθέτουμε στο μίγμα αφου το πάρουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μεχρι να μην ειναι πλέον ρευστό, δηλ , να μένει το σημάδι της κουτάλας για δέκα περίπου λεπτά .




No comments:

Post a Comment